Victor LAGYE | Flowers

Painting
Oil on Panel | 1885

PROVENANCE

From the private collection of the Duc du Montêquin.

///

Victor Lagye (Gent, 20 juni 1825 – Antwerpen, 1 september 1896) was een Belgisch kunstschilder en illustrator.

Hij studeerde aan de Kunstacademie in Gent bij onder andere Theodore Canneel. In 1843 was hij laureaat van de Romeprijs voor schilderkunst en in 1844-1849 ondernam hij zijn studiereis naar Italië. Daar werd hij in 1848-1849 betrokken in het strijdtoneel van het het pro-Garibaldikamp tijdens het Italiaanse Risorgimento.

In 1850 was hij terug in België en vestigde zich in Antwerpen. Hij raakte er goed bevriend met kunstschilder Hendrik Leys. Voor de Gentse kathedraal schilderde hij in 1861 “aangeklede” versies van de “Adam” en “Eva” uit het ”Lam Gods” van Van Eyck.

In 1891 werd hij leraar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en in 1895 werd hij er directeur.

Hij schilderde historieschilderijen en genretaferelen en was ook illustrator. Hij situeerde zijn thema's liefst in de late middeleeuwen en de vroege renaissance. Er bestaan ook schilderijen ontstaan in samenwerking met de dierenschilder Eugène Verboeckhoven.

Victor Lagye had een zoon Raphaël (Antwerpen, 1862-1952) die ook kunstschilder werd.

Lagye voerde monumentale murale werken uit voor de Universiteit van Gent, het Kasteel te Gaasbeek en voor het Stadhuis van Antwerpen. Voor de trouwzaal in het Antwerpse Stadhuis schilderde hij met vijf schilderijen een evocatie van de geschiedenis van het huwelijk in onze gewesten. Hij assisteerde Jean Portaels bij de muurdecoratie in de kapel van de Broeders van de Christelijke Scholen in Brussel.

Hij restaureerde de muurschilderingen uit het huis van Hendrik Leys, aangekocht voor het stadhuis van Antwerpen in 1893.

Victor Lagye ligt begraven op het Schoonselhof in Antwerpen.

Dimensions: 35cm x 22cm
Framed:
Signature: Signed
Inventory #: 135
You do not have permission to send new message!

Other works

Andrea Ryan

Floral and Fruit

Dara Mark

CrossCurrents/Mineral

Virginia Williams Gassman

Portrait Study

L. Scooter Morris

Articulation